Blog
Biochemické merania ako základ prevencie

Famaceut je najdostupnejším zdravotníckym pracovníkom a lekáreň je najdostupnejšie zdravotnícke zariadenie. V lekárni vykonáva okrem vydávania liekov, výživových doplnkov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín aj mnoho ďalších činností. Posledné roky sa do popredia dostáva práve jedna konkrétna – biochemické merania.
Biochemické merania sú skríningovou metódou zameranou na prevenciu ochorení. Môžete tak absolvovať odborné vyšetrenie s certifikovaným farmaceutom, pričom výsledok je dostupný už do niekoľkých minút. Vyšetrenie síce nenahrádza to u lekára, poskytne Vám však výsledky, na základe ktorých viete s lekárom konzultovať liečbu alebo ďalší postup.
Súčasťou každého takéhoto vyšetrenia je Správa farmaceuta, ktorá poskytne lekárovi výsledky všetkých prevedených skríningových vyšetrení. Každé biochemické meranie sa vykonáva z kapilárnej krvi – teda odberu z prsta, pričom môže byť doplnené aj fyzikálnym vyšetrením (neinvazívnym). V našej lekárni poskytujeme niekoľko preventívnych vyšetrení: meranie hladiny vitamínu D, hodnoty CRP, pečeňových enzýmov (ALT, AST), lipidového profilu (HDL, LDL, celkový cholesterol, triglyceridy), hodnôt pre diabetes mellitus II. typu (hladina cukru v krvi, glykovaný hemoglobín) a krvného tlaku.
Diabetes mellitus II. typu
Diabetes mellitus II. typu (ďalej DM2) predstavuje globálny problém a patrí k ochoreniam, ktoré sú súčasťou tzv. metabolického syndrómu. V Európe trpí DM2 viac ako 60 miliónov ľudí. Na Slovensku trpí týmto ochorením tiež približne 10 % populácie, pričom mnohí z nich o ňom nevedia. DM2 významne zvyšuje riziko srdcovocievnych ochorení aj cievnych mozgových príhod.
Skríning na prevenciu DM2 v lekárni je zameraný najmä na osoby, ktoré ešte nie sú pod pravidelným dohľadom lekára kvôli prediabetickému stavu (hraničná glykémia nalačno, porušená glukózová tolerancia alebo ich kombinácia) alebo DM2. Vykonáva sa v cieľových skupinách s cieľom zachytiť potenciálny DM2 včas. Cieľovými skupinami sú:
- muži a ženy nad 45 rokov,
- muži a ženy pod 45 rokov s (pre)obezitou alebo vybranými diagnózami – hypertenzia, dyslipidémia, obezita.
Vyšetrenie trvá 15 – 20 minút a skladá sa zo vstupného pohovoru, ktorý zahŕňa vyplnenie informovaného súhlasu a dotazníka, samotného merania, stanovenia rizika a oboznámenia sa s výsledkami a ich interpretácie. Súčasťou vyšetrenia je vyšetrenie glykémie (hladina glukózy v krvi) a stanovenie rizika vzniku DM2 v najbližších 10 rokoch. Okrem týchto hodnôt môžu byť stanovené aj doplnkové merania – meranie krvného tlaku, BMI, obvod pása alebo lipidový profil.
Kardiovaskulárne ochorenia – meranie krvného tlaku a stanovenie lipidového profilu
Kardiovaskulárne ochorenia (ďalej KVO) sú celosvetovo hlavnou príčinou úmrtí, pričom väčšinu majú na svedomí ischemické choroby srdca (najmä infarkt myokardu) a cievne choroby mozgu (najmä cievna mozgová príhoda). Hoci ich incidencia a miera úmrtí vo vyspelých krajinách EÚ klesá, na Slovensku predstavujú takmer polovicu všetkých úmrtí. Ide pritom o skupinu ochorení, ktorým sa dá zdravým životným štýlom veľmi dobre predchádzať a úpravou životosprávy sa dá dosiahnuť až 80 % redukcia úmrtí.
Skríning na prevenciu kardiovaskulárnych ochorení v lekárni je zameraný na osoby, ktoré ešte nie sú pod pravidelným dohľadom lekára kvôli KVO alebo osoby, ktoré už sú pod pravidelným dohľadom lekára kvôli KVO (príležitostný skríning v rámci primárnej prevencie s cieľom zachytiť KVO v včasnom štádiu a zmanažovať pacienta v lekárni) a ktoré sú zaliečené (príležitostný skríning u ľudí s nerozvinutým KVO v rámci primárnej prevencie a s rozvinutým KVO v rámci sekundárnej prevencie). Ide o tieto osoby:
- osoby so sedavým zamestnaním a nedostatkom pohybu,
- osoby stravujúce sa nezdravo s vyšším podielom cukrov a tukov v potrave,
- osoby s ochorením týkajúcim sa vyšetrovaného parametra alebo osobnou/rodinnou anamnézou,
- mužov a ženy do 40 rokov bez stanovenia celkového kardiovaskulárneho rizika (ďalej CKVR),
- ženy od 40 do 49 rokov a nad 65 rokov so stanovením CKVR,
- mužov od 40 do 65 rokov a ženy od 50 do 65 rokov so stanovením CKVR (cieľová skupina).
Vykonáva sa najmä v cieľovej skupine s cieľom zachytiť potenciálne kardiovaskulárne riziko včas. Vyšetrenie trvá 15 – 20 minút a skladá sa zo vstupného pohovoru, ktorý zahŕňa vyplnenie informovaného súhlasu, odobratí anamnézy a dotazníka, samotného merania, stanovenia rizika a oboznámenia sa s výsledkami a ich interpretácie.
Súčasťou vyšetrenia je fyzikálne aj biochemické meranie. Primárnym fyzikálnym nástrojom vyšetrenia je meranie krvného tlaku. Okrem toho môže byť stanovené aj doplnkové merania – predsieňová fibrilácia, BMI, obvod pása. Hlavným nástrojom biochemického merania je stanovenie lipidového profilu, kde sa stanovuje non-HDL cholesterol/LDL cholesterol („zlý“), HDL cholesterol („dobrý“), celkový cholesterol a triglyceridy.
Doplnkovými parametrami je stanovenie glykémie a glykovaného hemoglobínu. Najideálnejšou voľbou je kompletné vyšetrenie kardiovaskulárnych rizikových parametrov s následným vyhodnotením celkového kardiovaskulárneho rizika. Celkové kardiovaskulárne riziko predstavuje riziko objavenia sa fatálnej alebo nefatálnej kardiovaskulárnej príhody v najbližších 10 rokoch.
Pečeňové enzýmy
Pečeň je dôležitým orgánom podieľajúcim sa na funkciách nevyhnutných pre naše prežitie, ako je detoxikácia organizmu a syntéza kľúčových produktov (cholesterol, žlčové kyseliny, glykogén a pod.). Slovensko je v súvislosti s ochoreniami pečene krajina s najvyšším výskytom predčasných úmrtí v dôsledku jej ochorení. Medzi najčastejšie príčiny ich vzniku patrí nadmerná konzumácia alkoholu, vírusové infekcie (hepatitídy A-E), či nesprávne a nadmerné užívanie niektorých liečiv. Ochorenie pečene býva často asociované aj s už spomínaným metabolickým syndrómom.
Skríning na prevenciu ochorení pečene v lekárni zahŕňa rôznorodé skupiny osôb:
- muži a ženy s nadváhou a obezitou – predpokladá sa nezdravý životný štýl, vyšší príjem energeticky bohatých potravín a zároveň nízky energetický výdaj, vyššie BMI aj obvod pása,
- pacienti s diabetes mellitus II. typu,
- pacienti so zvýšeným kardiovaskulárnym rizikom alebo pacienti liečiaci sa na kardiovaskulárne ochorenie,
- osoby so sklonom k pravidelnému a/alebo nadmernému pitiu alkoholu,
- osoby s vedomým aj/alebo nevedomým nadužívaním liekov,
- osoby s rizikovými faktormi vírusových hepatitíd,
- osoby s aktívnym záujmom o vyšetrenie pečeňových parametrov.
Vykonáva sa najmä v cieľovej skupine s cieľom zachytiť ochorenie pečenie včas. Vyšetrenie trvá 15 – 20 minút a skladá sa zo vstupného pohovoru, ktorý zahŕňa vyplnenie informovaného súhlasu, odobratí anamnézy a dotazníka, samotného merania, stanovenia rizík podľa doplnkových meraní a oboznámenia sa s výsledkami a ich interpretácie.
Súčasťou vyšetrenia je biochemické meranie hladiny pečeňových transamináz (ALT, AST). ALT sa okrem pečene nachádza aj v bunkách v srdci, kostrových svaloch, obličkách a mozgu a jej zvýšená hodnota značí zvýšený rozpad buniek v týchto oblastiach. AST sa nachádza v cytoplazme („výplň“ buniek) a v mitochondriách (bunkové „elektrárne“).
Zvýšené hodnoty AST značia porušenie bunkových membrán, najmä v pečeni a myokarde. Okrem hodnôt pečeňových transamináz môžu byť stanovené aj doplnkové merania – BMI, obvod pása, meranie krvného tlaku, albumín a celkové bielkoviny, lipidový profil, glykémia, glykovaný hemoglobín. Najideálnejšou voľbou je kompletné vyšetrenie ochorení pečene s následným vyhodnotením.
CRP (C-reaktívny proteín)
Respiračné ochorenia predstavujú v každej vekovej kategórii najčastejšiu formu infekcie, pričom v detskom veku je ich výskyt frekventovanejší. Najčastejšie sú infekcie horných dýchacích ciest, ktoré môžeme prekonať aj niekoľkokrát do roka, pričom až 95 % z nich je vírusového pôvodu. Typickými celkovými príznakmi sú zvýšená teplota až horúčka, únava, bolesti kĺbov a svalov a celková slabosť. Lokálne príznaky závisia od konkrétneho ochorenia:
- akútna nádcha (prechladnutie) – sekrécia z nosa, opuch nosovej sliznice, svrbenie nosa a kýchanie, vysušenie slizníc, kašeľ, len mierne zvýšenie teploty (vírusové ochorenie)
- akútny zápal nosa aj prínosových dutín – hlienová až hnisavá sekrécia z nosa, opuch nosovej sliznice, bolesť hlavy, suchý kašeľ (vírusové, ale aj bakteriálne ochorenie),
- akútny zápal hrtana – zachrípnutie až strata hlasu (vírusové ochorenie),
- akútny zápal hrtanovej príklopky – silná bolesť hrdla, ťažkosti s prehĺtaním, nadmerné slinenie, dusenie sa, horúčka (bakteriálne ochorenie, v súčasnosti zriedkavé vďaka očkovaniu proti hemofilom),
- angína – bolesť hrdla, škriabanie, ťažkosti s prehĺtaním, zdurenie krčných lymfatických uzlín, zväčšené mandle s alebo bez bieleho povlaku (vírusové aj bakteriálne ochorenie).
Pri rozhodovaní, či ide o bakteriálnu alebo vírusovú infekciu je potrebné sa riadiť viacerými parametrami – vek, riziková skupina, epidemiologická situácia, príznaky, anamnéza očkovania, užívanie imunomodulačných prípravkov a hodnota CRP. Zvýšenú opatrnosť, resp. okamžitú návštevu lekára je potrebné odporučiť u novorodencov a dojčiat, vysokých horúčkach, neutíšiteľnom kašli, bolesti v drieku, zakalenom moči, bolesti a/alebo sekrécii z ucha, výraznej jednostrannej bolesti v hrdle, zhoršeniu príznakov počas už nastavenej symptomatickej liečby, či u špecifických pacientov s chronickými ochoreniami.
CRP predstavuje zápalový marker. Pri infekciách platí, že hodnota CRP je vyššia pri bakteriálnych ako vírusových infekciách (výnimka: mononukleóza, parainfluenza atď.), pri infekciách dolných ako horných dýchacích ciest a hodnota závisí aj od dĺžky trvania choroby. Vyšetrenie je možné v lekárni vykonať u osôb starších ako 10 rokov. Trvá 5 – 10 minút a skladá sa zo vstupného pohovoru, ktorý zahŕňa vyplnenie informovaného súhlasu, samotného merania a oboznámenia sa s výsledkami a ich interpretácie.
Meranie hladiny vitamínu D
Vitamín D (cholekalciferol, kalciferol), hovorovo tiež nazývaný „slnečný vitamín“ radíme medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Je produkovaný priamo v ľudskom tele, a to pôsobením slnečného žiarenia na pokožku. Prijímať ho môžeme aj zo stravy, pričom najbohatšími zdrojmi sú mastné ryby (losos, tuniak, makrela), rybí olej, ale aj hovädzie mäso, syr, huby. V niektorých krajinách sú dostupné aj fortifikované potraviny s prídavkom vitamínu D – napr. mlieko a mliečne výrobky (mlieko dostupné aj na Slovensku).
Dôležitý je najmä pre metabolizmus vápnika a fosforu, stavbu kostí a zubov, správnu funkciu imunity a prevenciu vzniku mnohých chorôb – kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, rôznych porúch imunity, alergií, či infekcií. Okrem toho sa podieľa na mnohých dôležitých procesoch v našom tele: pozitívne prispieva k správnemu fungovaniu imunitného systému, svalov, pozitívne vplýva na rozvojiä kostného tkaniva a zubov a delenie buniek.
Terapia vitamínom D sa využíva aj pri mnohých vážnych diagnózach ako je rakovina, skleróza multiplex, kardiovaskulárne ochorenia alebo črevné zápalové ochorenia.
Nachádza sa v liekoch aj výživových doplnkoch, vo forme tabliet (aj žuvacích a cmúľacích), kapsúl, sprejov a rýchlo rozpustného filmu, často v kombináciách s inými vitamínmi a minerálmi. Vitamín D sa obvykle prijíma po jedle, aj v doplnkoch, kde je už rozpustený v oleji, by sme zabezpečili jeho čo najlepšie vstrebávanie.
Odporúča sa užívať ho celoročne, pričom v zimnom období a počas choroby je možné jeho dávky zdvojnásobiť. Pokiaľ užívate kvapky, je vhodné ich nakvapkať do studeného alebo vlažného jedla. Pokiaľ užívate tablety alebo kapsuly, nesmú sa drviť ani hrýzť. Najlepšie liekové formy na užívanie sú rýchlo rozpustný film, sprej, kvapky a mäkké želatínové kapsuly. Optimálna denná dávka je 2000-5000 IU (podľa ročného obdobia, v zime sú dávky vyššie a v lete nižšie).