Blog
Kolostrum verzus chrípka
Každý rok sa naša imunita stretáva s rôznymi variáciami „chrípkového“ vírusu. Vírusy sú organizmy, s ktorými si náš imunitný systém pokiaľ je „zdravý“, vie poradiť. Dokáže ich účinne eradikovať. Dôraz sa pri tom kladie na slovo „zdravý“. V súčasnej dobe plnej rôznych vonkajších aj vnútorných atakov je náš obranný systém značne vyťažený a u mnohých častokrát aj „slabší“. Môžu nás trápiť rôzne stavy imunodeficiencie alebo až autoimunitné reakcie organizmu.
V jednom aj druhom prípade náš imunitný systém nepracuje tak, ako by mal. V takýchto prípadoch suplementácia jediným vitamínom alebo minerálnou látkou bude márnou snahou. Ide o situáciu, kedy treba dodať imunite celé spektrum nielen základných živín (makro- a mikronutrienty), ale aj špeciálne látky, ktoré dokážu „modulovať“ jeho funkcie. Najznámejším prírodným imunomodulátorom a zároveň novodobým nutraceutikom je práve kolostrum.
Kolostrum „prvé mlieko alebo inak mledzivo“ je vylučované v čase pôrodu a líši sa svojím zložením od mlieka vylučovaného neskôr tým, že obsahuje viac laktalbumínu a laktoproteínu a tiež je bohatšie na protilátky, ktoré prepožičiavajú novorodencovi pasívnu imunitu. Ľudské aj hovädzie kolostrum sú bohaté na bielkoviny, sacharidy, imunoglobulín, laktoferín, rastové faktory, mikroživiny a minerálne látky. Z tohto dôvodu ľudské aj hovädzie kolostrum sa považuje za kompletnú „stravu“ so všetkými základnými nutrientmi a navyše je hodnotné pre množstvo imunitných faktorov. Zistilo sa, že bovinné kolostrum je takmer identické s ľudským, pokiaľ ide o prospešné zložky (cca na 95 % podobné). Používanie hovädzieho kolostra ako doplnku stravy sa v posledných desaťročiach podstatne zvýšilo.
Kolostrum nie je len „módnym“ suplementom, ale ide o skutočne vysoko cenenú prírodnú surovinu, ktorá má v sebe kompletný „arzenál“ biologicky účinných látok.
Ako prospieva kolostrum ľuďom?
Kolostrum podporuje ľudský organizmus dvoma hlavnými spôsobmi. Po prvé, jeho viaceré imunitné faktory a prírodné antibiotiká poskytujú silnú podporu imunitného systému. Po druhé, jeho mnohé rastové faktory ponúkajú širokospektrálne stimuly pre organizmus na podporu optimálneho zdravia a hojenia (napr.: podpora regenerácie). Imunoglobulín, rastové faktory, laktoferín a ďalšie imunitné látky zohrávajú úlohu v prevencii infekcie ako súčasti pasívnej imunity. Zároveň sú nápomocné pri vývoji a raste tkaniva. Vedecky sa dokázalo, že rastové faktory zohrávajú niekoľko pozitívnych úloh v organizme, medzi nimi aj poskytujú novú možnosť terapie rôznych gastrointestinálnych stavov. Pri pravidelne športujúcich ľuďoch pomáhajú budovať svalovú hmotu a zlepšiť výkon. Sú dokonca účinné pri rôznych autoimunitných stavoch, práve pre obsah látok schopných regulovať imunitnú odpoveď. Do plusu obsahujú aj niekoľko protizápalových látok. Obsahujú celú škálu esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín, ktoré sú nevyhnutné pre proteosyntézu. Za najviac preferovanú látku sa považujú imunoglobulíny G a mnoho kolostier je štandardizovaných práve na túto látku.
Čo je imunoglobulín G? Ide o protilátku, ktorá je produkovaná B-lymfocytmi imunitného systému a vďaka svojmu 75% zastúpeniu medzi sérovými imunoglobulínmi je najhodnotnejšou triedou protilátok v krvi a tkanivovom moku u všetkých cicavcov vrátane človeka. V tele sa prirodzene produkujú ako odozva na cudzie (patogénne) látky.
Vedeli ste, že proteíny bohaté na prolín (PRP) z kolostra pôsobia ako regulačná látka na týmus a zlepšujú alebo odstraňujú symptomatológiu alergií? PRP inhibuje nadprodukciu lymfocytov a T-buniek, reguluje produkcie niektorých cytokínov, stimuluje aktivitu NK-buniek a znižuje bolesť, opuch a infekciu. Je pre telo prirodzenou látkou. Laktoferín z kolostra obnovuje humorálnu imunitnú odpoveď, ktorú sprostredkovávajú T a B-lymfocyty. Tiež minimalizuje vírusové a bakteriálne infekcie a je prospešný pri udržiavaní „stability“ čreva. Je široko zastúpený v rôznych sekrečných tekutinách (napr.: sliny, slzy, nazálne sekréty). Kolostrum práve vďaka prítomnosti laktoferínu hrá dôležitú úlohu pri ochrane pred infekciou rotavírusom a Salmonellou typhi, ako aj hnačke súvisiacej s užívaním antibiotík. Jeho podávanie na začiatku antibiotickej liečby znižuje výskyt hnačky. Pomáha udržiavať mikrobiálnu črevnú rovnováhu.
Nutričné zloženie mledziva podporuje jeho novodobé využitie pri rôznych chorobných stavoch. Ako modulátor imunity má široké pole pôsobnosti aj pri udržiavaní optimálneho zdravia detí. Obsahuje silnú kombináciu bioaktívnych látok, ktoré pomáhajú naštartovať imunitný systém a podporujú zdravie tráviaceho traktu (najmä funkciu čriev).
Zdroje:
Godhia M L, Patel N. Colostrum – its Composition, Benefits as a Nutraceutical – A Review. Current Research in Nutrition and Food Science (2013).
Mitra A K, Mahatanabis D, Ashraf H et al. Hyperimmune cow colostrum´s reduces diarrhea due to rotavirus: a double-blind, controled clinical trial. Acta paediatrica; 84:996-1001 (1995).
Raymond J Playford, Christopher E Macdonald and Wendy S Johnson. Colostrum and milk-derived peptide growth factors for the treatment of gastrointestinal disorders. Am J ClinNutr; 72:5–14 (2000).
Schwade, S. Insulin-like growth factors. Muscle &Fitness. (1992).
Stelwagen, E. Carpenter, B. Haigh, A. Hodgkinson and T. T. Wheeler. Immune components of bovine colostrum and milk. Journal of animal science; 87- 13 (2009).